TURSKE ROLNICE OD 3 KROMPIRA SAVRŠENE ZA RUČAK Ovo izdašno jelo pravićete cijele godine
Sastojci:
3 krompira
2 jajeta
1-2 šake peršuna (po ukusu)
2 kašike brašna (oko 40 g)
malo soli
mljevena ljuta paprika
biber po ukusu
kumin
nana
Za fil:
45 ml biljnog ulja
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
1 čen bijelog luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
400 g pilećih prsa
so i začini po želji
origano
rendani sir (oko 30 g)
I još:
maslinovo ulje
malo sira
malo peršuna
Priprema:
Oljuštite operite i sitno izrendajte tri krompira, pa stavite u cjediljku da odstoji, pa pritisnite silikonskon špatulom da se dobro ocijedi višak tečnosti.
Potom krompiru dodajte 2 cijela jajeta, pa peršun, 2 kašike brašna, so, mljevenu papriku, biber, kumin i nanu po ukusu, pa sve dobro promiješajte dok se ne sjedini.
Obložite pleh za pečenje pek-papirom, pa prebacite ovu smjesu i lijepo je rasporedite ravnomjerno i poravnajte. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa.
Potom sipajte u tavu ulje, sitno sjeckan crni luk, pa propžite dok ne bude staklast. Dodajte sitno sjeckanu crvenu i zelenu papriku, promiješajte, pa ubacite i čen bijelog luka.
Ubacite sitno sjeckana pileća prsa, pa dinstajte uz miješanje i začinite po želji.
Kad meso bude gotovo, ubacite i rendani sir, pa dobro promiješajte i dinstajte kratko, najviše minut.
Izbadite pečenu koru od krompira, pa je isjecite na 6 jednakih dijelova (u obliku kvadrata). Stavite fil na ivicu svakog od kvadrata, pa ih rolajte kao kiflice.
Redajte po plehu obloženom pek-papirom, pa premažite maslinovim uljem. Stavite na svaku od rolnica rendani sir, pa pospite peršunom i pecite 15-20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- turska hrana