TRADICIONALNI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Koji sastojci mu daju poseban ukus
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simboila krsne slave. Žito je simbol vječnog života i vaskrsenja, jer posijana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Sastojci:
- 300 gr pšenice bijelice
- 300 gr mljevenih oraha
- 250 gr šećera
- malo vanil šećera
- muskatni oraščić
- cimeta na vrh noža
Priprema:
Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.
Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak.
Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri.
To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, a tako je i potrebno.
Kad četvrti put voda provri, sklonite posudu sa vatre, stavite je na hladno mjesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.
Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena.
Žito procijedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašinu za meso ili u multipraktiku, preporučuje Telegraf.rs.
U većoj šerpi izmješajte žito, mljevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.
Žito servirajte u lijepu, svečarsku činijicu, pospite ga mljevenim orasim, ukrasite polutkama oraha, po želji bundevnim sjemenkama i bademom.
Ukućani i gosti se na dan slave, prije ručka, posluže kašičicom žita.
- Tagovi
- recept
- slavsko žito