TRADICIONALNI LAHMADŽUN ILI TURSKA PICA Istočnjačko jelo očaravajućeg ukusa i lake pripreme
Ako se nađete u Turskoj, ono što je obavezno da probate jeste lahmadžun. U svijetu je poznat i kao turska pica, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete. U Turskoj je možete naći na svakom koraku, a ako ove godine ne idete tamo mi vam predlažemo da probate da napravite tursku picu sami kod kuće. Umijesite tijesto, napravite čamac i napunite nadjevom od mljevenog mesa.
Sastojci:
Za tijesto:
500 g brašna
300 ml vode
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
1 kašika ulja
Za nadjev:
500 g mljevenog junećeg mesa
2 paprike
1 crni luk
400 g pelata
2 kašike sjeckanog peršuna
50 g graška
40 g putera
1 kašičica sušenog origana
Priprema:
Pomiješajte toplu vodu, kvasac i šećer. Dobro promiješajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno i so, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Umijesite tijesto, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 40 minuta. U tavi istopite puter, pa propržite sjeckani crni luk i papriku. Kada povrće omekša dodajte mljeveno meso, promiješajte. Posolite i pobiberite. Kada je meso skoro gotovo sipajte pelat, grašak i sjeckani peršun. Pospite origanom i dobro promiješajte. Krčajkte dok ne krene da vri, a onda ostavite još 10 minuta na tihoj vatri. Tijesto premijesite i podijelite na 4 jednaka tijela. Razvucite da bude ovalnog oblika i poredajte na pleh obložen pek papirom. Po sredini tijesta sipajte nadjev, a ivice podignite i savijte ka unutra. Dobijeno pecivo treba da liči na čamac. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C stepeni oko 5-10 minuta.
BONUS VIDEO: