LAGANA I KREMASTA Spremite osvježavajuću supu od tikvica
Lagana i kremasta supa od tikvica pravi je odabir za toplije vrijeme. Nakon posluživanja po želji u supu možete dodati malo kiselog vrhnja, krutona ili bundevine sjemenke.
Sastojci
600 gr tikvica
300 gr krompira
1 glavica luka
2 režnja čena bijelog luka
1,5 lvode
2 kašike maslinovog ulja
so, biber
Priprema
Pripremite povrće
Nasjeckajte luk na kockice, bijeli luk protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krompir operite, ogulite i narežite na manje kockice.
Dinstajte
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, pržite 5 do 7 minuta dok ne omekša. U lonac stavite i bijeli luk te ga pržite pola minute, bitno da ne zagori.
U lonac dodajte tikvice pa sve kratko propirjajte. Dodajte narezani krompir, 2/3 količine vode te so i biber po ukusu.
Kuhajte 25 – 30 minuta, odnosno dok krompir ne omekša.
Propasirajte
Sklonite s vatre te pomoću štapnog miksera usitnite povrće da nastane kremasta supa.
Ako je pregusta, dodajte još malo vode i vratite na vatru da zakuha. Poslužite vruću supu s komadićima preprženog kruha.