U KUHINJI JE PREVRUĆE Imamo rješenje za kvalitetan obrok bez paljenja peći – napravite „Bomba salatu“
Aloonline.ba | Žena ∙ 15.06.22 11:28 ∙ 0
U vrijeme vrućina mnogima se ne da paliti Peći kako bi skuhali ručak, ali ne jede vam se ni sendvič.
Ako nemate ideju – šta pripremiti kada je vani plus 30 stepeni Celzijusa, predlažemo ovu salatu punu okusa, zdravu, laganu, ali zasitnu.
Pripremila ju je poznata kuharica Kesi Best za BBC Good Food, a evo recepta kako ćete i vi to uraditi:
Potrebni sastojci:
- 400 g ocijeđenog crnog graha
- 2 velike šake nasjeckanih listova špinata
- 500 g šeri paradajza
- četiri, pet crnih maslina
- pola krastavca kojem ste izvadili sjemenke
- 1 mango oguljen i nasjeckan na kockice
- 1 veća glavica luka
- šest do osam rotkvica narezanih na pola
- 2 avokada oguljena i narezana na kriške
- 100 g feta sira
- šaka začinskog bilja
Preliv:
- šaka nane
- prstohvat korijandera
- šaka bosiljka
- 1 zelena čili papričica bez sjemenki
- 1 česno bijelog luka
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 limete očišćene od korice i ocijeđene u soku
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašičice meda
Postupak pripreme:
Prvo napravite preliv tako da sve izmiksate u bledneru ili vrlo sitno nasjeckate, a nekoliko listića začinskog bilja sačuvajte za salatu.
Preliv možete napraviti do 24 sata prije posluživanja.
Grah i špinat raspršite po velikom tanjiru.
Po vrhu rasporedite paradajz, krastavac, mango, luk i rotkvice i lagano ih promiješajte rukama.
Preko stavite avokado, feta sir i začinsko bilje, a sa strane poslužite dresing.
Možda vas zanima
vremenska prognoza
9°C
Sarajevo
4°C
Banja luka
9°C
Mostar
5°C
Tuzla
0°C
Bihać
8°C
Bijeljina
9°C
Zenica
5°C
Prijedor
9°C