STARINSKI, ZABORAVLJENI RECEPT ZA PASULJ U Jugoslaviji nije postojala domaćica koja ga nije spremala
Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i bijeli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Sastojci:
200 g pasulja
200 g oljuštenog ječma
1 crni luk
1 šargarepa
1 kašika masti
70 ml paradajz soka
2-3 čena bijelog luka
1 kašika brašna
suvo meso ili slanina
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno sjeckan crni luk i šargarepu isječenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno sjeckan bijeli luk i posolite. Zatim pomješajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne smije da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta. Prijatno, uživajte!