SRIJEMUŠ ČISTI KRV I SNIŽAVA HOLESTEROL! Jedina tajna leži u tom kako se sprema!
U rano proljeće, sremuš je svuda. Iznose ga i ljudi na gradske pijace, a njegova ljekovita svojstva i nevjerovatan ukus su nenadmašni.
Narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava sremuš koji se u narodu naziva i divlji bijeli luk ili medveđi luk.
Poslije zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne djeluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, objašnjava Antonijević.
Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike
„Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje“, naglašava narodni travar.
Sremuš može da se koristi samo kao svjež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva ljekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.
Djeluje i na bakterije i na gljivice
Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, bijeli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja djeluju antibakterijski.
„Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu“, dodaje Antonijević.
Kako se priprema
Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mijesi hljeb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svjež.
Salata od sremuša
Momčilo Antonijević preporučuje i zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je isjeckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mlijeko, po mogućstvu ovčije. Umjesto ulja, dodati mješavinu mljevenih sjemenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.
Kapi od sremuša
Sto grama što svježijih listova sremuša, doboro oprati, isjeckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje, uz češće mućkanje.
Nakon dvije nedjelje tečnost procijediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mjestu. Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog sjemena.