SOČNO, UKUSNO, AROMATIČNO Posna baklava sa orasima i plazmom
Sastojci:
300 g mljevenih oraha
150 g posne mljevene plazme
6 kašika griza
150 ml ulja
5 kašika šećera
150 ml vode
12 kora
Za sirup:
700 ml vode
600 g šećera
par kriški limuna
Priprema:
Stavite šećer i vodu da proključaju, pa dodajte kriške limuna i kuvajte uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se ohladi. Pomiješajte mljeveni keks, orahe, griz i šećer, pa sve lijepo sjedinite. Zatim sipajte vodu i ulje, pa lijepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Ukoliko bude previše gusta dodajte još malo vode, ali vodite računa da fil ne bude previše rijedak. U jednoj posudi pomiješajte malo vode i ulja, to služite sa premazivanje kora. Zatim koru poprskajte dobijenom smjesom, pa preko stavite još jednu koru, opet je poprskajte vodom i uljem i premažite fil preko. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Pecite na 220°C oko 30 minuta. Isijecite, pa prelijte ohlađenim sirupom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA