SJAJNA IDEJA ZA DORUČAK Napravite mekane i hrskave hljeb kifle
U koliko nemate ideju šta biste za doručak ili večeru, sjajan recept dolazi iz bakine kuhinje.
Potrebno je:
250 ml mlijeka
50 ml vode
20 gr kvasca svježeg
500 gr brašna
2 kašičica šećera
soli
Priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i ostaviti da zapeni. Mlijeko smlačiti sipati u vanglu, dodati kvasac kad zapjeni, brašno i so i zamjesiti srednje tvrdo tjesto.
Pokriti da naraste 30 min. Podijeliti na 2 dijela. Razviti u obliku pravougaonika dužine tepsije Gornji dio isjeci na trake širine prsta ne sjeći do kraja. Donji dio uviti do kraja. Premazati uljem da se sječeni dijelovi ne spoje tokom rasta.
Tepsiju premazati uljem i staviti kifle hljeb u pleh pokriti folijom i krpom. Odmara 20 minuta pa premazati žumancetom. Peći na 180 stepeni c oko 45 minuta. Korica hrskava sredina kao sunđer.