SAMO ISKUSNE DOMAĆICE znaju kako da imaju ukus bijelog luka!
Sastojci:
1 kg brašna,
400 ml jogurta,
100 ml mlijeka,
4 kašičice suvog kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašika šećera,
75 ml ulja,
4 čena bijelog luka,
1 jaje.
Priprema: Bijeli luk isjeckati, pa potopiti u jogurt ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Bijeli luk izvaditi iz jogurta i baciti, a jogurt zagrijati da bude mlak. Kvasac pomiješati sa mlakim mlijekom, šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno pomiješati sa solju, pa dodati nadošli kvasac, ulje, jaje i jogurt (u kome je bio bijeli luk) i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto premazati uljem i ostaviti da nadođe. Kad se smjesa duplirala, premijesiti je i ostaviti još kratko da odstoji. Tijesto podijeliti na jufke i od svake napraviti kiflice. Poređati ih u nauljen pleh i ostaviti da opet nadođu. Kiflice premazati žumancetom, posuti kimom i na svaku staviti komadić margarina. Peći u rerni na 180°C, dok ne porumene.