RUSKI KUVAR OTKRIO TRIKOVE ZA NAJBOLJE PUNJENE PAPRIKE Nadjev je ključan, a obavezno ih prvo natopite
U sezoni paprika čini se da nema ništa lakše nego pripremiti nadjev od mesa, napuniti ih, a zatim preliti sokom od paradajza i staviti u rernu da se krčkaju. Ali, koliko god jednostavno djelovale za pripremu, dešava se da punjene paprike ne ispadnu baš onako kako ste očekvali. Zato je ruski profesionalni kuvar, Vjačeslav Кrasilnikov, otkrio trikove koji će vam pomoći da punjene paprike svaki put ispadnu fantastično.
1. Kratko natopite paprike
U veću posudu sipajte vodu i posolite, pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšaće im ukus i ukloniti gorčinu (ukoliko postoji).
2. Dobar nadjev je ključan
Uglavnom se za punjene paprike koristi mleveno meso, a kada kupujete izaberite ili samo svinjsko ili mješano. Mljeveno meso možete da propržite ili da koristite svježe (izbor je na vama). Ako koristite svježe, na puteru prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban šmek jelu, pa ga dodajte u posudu sa mesom i začinite. Zatim dodajte rižu koji se kuva tako što se stavi u šerpu, a onda se sipa i vrlo malo vode (nekih 4-5 kašika). Kuva se dok ne upije svu vodu, a ovako pripremljen rižu neće upiti svu tečnost, pa će samim tim i nadev biti baš sočan. Ako ipak želite da punite proprženim mesom, njega dodajte u proprženi crni luk (isto na puteru) i u gotovo meso dodajte rižu koji ste spremili na isti način kao i za sirovi nadjev i dobro sjedinite. Naravno začinite po želji.
3. Rižu zamijenite tikvicama
Umjesto pirinča u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili. Jelo će biti za nijansku laganije, ali i ukusnije.
4. Zasjecite paprike
Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poređate u šerpu i prelijte sosom, zahvaljujući rezu, on će dospeti u paprike i lakše će se nadjev skuvati, a i ravnomernije.
5. Ne punite paprike do vrha
Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, a zbog toga one pucaju tokom kuvanja, jer rižu bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošijeg kvaliteta, odnosno tanje. Kad kašičicom stavljate nadev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i nikada ih ne punite do vrha.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- punjene paprike