RECEPT ZA SAVRŠENE ARANČINE Italijanske loptice sa rižom i mocarelom koje se tope u ustima
Arančini se prave od rižota koji se puni mesom ili povrćem, a zatim se umaču u jaja i prezle i prže u dubokom ulju. Potiču iz Italije, tačnije sa Sicilije, i prema nekim izvorima jelo je nastalo kako bi se iskoristio preostali rižoto. koji nekim čudom nije pojeden već prvog dana. Tradicionalno se pune raguom od mlevenog mesa, ali u zavisnosti od regiona ili ukusa, mogu se puniti i povrćem ili sirom koji se topi. Uz arančine odlično idu ljuti i kiselkasti prilozi. Najbolje je pripremu podeliti na dva dana, prvog dana se pravi rižoto, a drugog aranćini.
Arančini zahtijevaju vrijeme, pošto postoji nekoliko faza pripreme. Takođe, za pripremu rižota se stoji duže iznad ringle uz konstantno miješanje, ali rezultat je vredan truda!
Recept za arančine
3 ½ šolje domaće supe
4 kašike putera
1 srednji luk, sitno isjeckan
2 češnjaka bijelog luka, tanko isječena
1 šoljica karnaroli ili arborio riže
1½ kašičica soli
½ šolje suvog bijelog vina
oko 1 čaša rendanog parmezana
1/4 šolje pavlake za kuvanje
2 kašičice izrendane kore limuna
1 kašika soka od limuna
1 kašičica sveže mljevenog crniog bibera, plus još
125g mocarele, isječena na komade
2 šolje prezli
½ šolje brašna
2 velika jaja
Ulje za prženje; oko 6 čaša)
Priprema rižota
Zagrijejati supu na srednjoj jačini ringle, a zatim ostaviti da se grije na niskoj temperaturi
Zagrijati 2 kašike putera u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodati iseckani crni luk i dinstati, sve vreme miješajući, dok se ne omekša i postane providan oko 4-5 minuta.
Dodati bijeli luk, stalno miješajući, dok ne omekša, ali da ne počne da gori, još oko 1 minut.
Sipati rižu i 1½ kašičice soli. Kuvati, često miješajući, dok neka od zrnaca ne postanu prozirna oko ivica, oko 3 minuta.
Sipati vino i kuvati, često miješajući, dok dno posuda ne bude skoro suvo, oko 2 minuta.
Dodati kutlaču tople supe, kuvati uz miješanje, dok se tečnost ne apsorbuje, oko 4 minuta. Dodavati na isti način ostatak supe, svaki put između dodavanja mešati pirinač, dodavanje neka bude u intervalima od 5-7 minuta.
Poslije posljednjeg dodava supe, pustiti da se tečnost apsorbuje i da se pirinač skuva ali da ostane čvrst, oko 9–11 minuta.
Skloniti sa ringle. Dodati parmezan, pavlaku za kuvanje, limunovu koricu, limunov sok, 1 kašičicu bibera, i preostale 2 kašike putera. Dosoliti prema ukusu.
Priprema arančina
Rižoto rasporediti u ravnomjernom sloju u pleh za pečenje, na pek papir. Ostaviti da se ohladi najmanje 1 sat ili do 4 sata. (pokriti rižoto sa plastičnom folijom nakon 1 sata kako se ne bi razvila “kožica”).
Poslije hlađenja, formirati loptice od rižota, i u sredinu staviti komadiće mocarele, a zatim zatvoriti rižotom. Loptice spuštati na pek papir.
Zamrznuti loptice oko 10 minuta.
U odvojenim posudama pripremiti prezle, umućena jaja i brašno – začiniti solju i biberom. Staviti ulje da se zagrije.
Loptice prvo spustiti u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Pa spuštati u ulje.
Pažljivo spuštati loptice u ulje uz pomoć rupičaste kutlače i pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Pržene loptice ocijediti na papirno ubrusu, dodati soli i bibera i poslužiti uz salatu, ljuti sos ….
BONUS VIDEO: