RECEPT ZA POGAČICE SA MAKOM IZ 1894. GODINE Od domaćeg tijesta, odlično idu uz slatke i slane namaze
Sastojci:
200 ml toplog mlijeka
1 kašika šećera + 2 kašike šećera
7 g suvog kvasca
2 jaja
30 ml ulja
380 g brašna + 100/120 g brašna
1/2 kašičice soli
2 kašike kukuruznog skroba
30 g putera
Za premaz:
žumance
2 kašičice mleka
mao maka za posipanje
Recept za pogačice sa makom:
Sipajte toplo mlijeko u činiju, pa dodajte šećer (1 kašika) i kvasac i dobro promiješajte. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Promiješajte, pa dodajte 2 kašike šećera, jaja i ulje, pa umutite žicom. Dodajte prosijano brašno, so i skrob. Dodajte još 100/120 g brašna. Zamesite tijesto za pogačice, pa pospite malo brašna ako je suviše ljepljivo. Premijestite tijesto na radnu površinu, dodajte omekšali puter, pa ga prekrijte tijestom. Razmijesite domaće tijesto rukamma, pa ga stavite u podmazanu činiju. Utapkajte malo ulja rukama, pa prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji oko 40 minuta. Ponovo ga premijesite, oblikujte u veću loptu, pa podijelite tijesto na 9 delova. Svaki dio tijesta oblikujte u loptu, pa ih prekrijte krpom na 5 minuta. Svaki komad domaćeg tijesta pojedinačno razmijesite i stanjite oklagijom, pa presecite nožem za tijesto po 8 delova. Poredajte ih jedan na drugi u obliku strelice, pa po sredini utisnite drveni štapićem. Okrenite ivicu ka sredini, pa drugu u istom smeru okrenite ka gore. Ponovite postupak sa svakom kuglom testa ponaosob, pa pogačice redajte po plehu obloženom pek papriom. Umutite jaje i mlijeko, pa premažite pogačice od domaćeg tijesta. Pospite pogačice makom, pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- mak
- pogačice sa makom