STARINSKA PITA SA MAKOM Pamte je naši roditelji, a od nje nema ništa ukusnije
Sastojci:
Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
50 ml mlijeka
150 g šećera
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna
2 dl kisele pavlake
2 kašike brašna
1 jaje
Za fil:
300 g mljevenog maka
150 g šećera
1 dl mlijeka
3 kašike pekmeza od kajsija
Za glazuru:
100 g čokolade
60 g putera
PRIPREMA:
1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlijekom, dodati kašičicu šećera i brašna i dobro izmiješati. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za miješanje sipati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i korom od limuna. Dodati margarin isječen na komadiće i utrljati ga rukama u brašno. Zatim umiješati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa umijesiti glatko tijesto. Prekriti ga suhom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Samljeven mak pomiješati sa šećerom pa popariti vrelim mlijekom. Umiješati pekmez od kajsija.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela. Svaki dio premijesiti i oklagijom razviti u pravougaonik veličine pleha u kojem će se peći.
5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, nanijeti preostali fil i završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera i vaša pita sa makom je spremna za posluženje.
- Tagovi
- mak
- Pita
- pita sa makom