RECEPT ZA NORVEŠKU TORTU SA VIŠNJAMA POSUTU LISTIĆIMA BADEMA Kiselkasto voće daje savršenu notu slatkom filu
Sastojci:
Za kore:
120 g putera
100 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
4 žumanca
1/5 šolje mlijeka
160 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
4 bjelanaca
150 g šećera
1/2 kašike limunovog soka
50 g listića badema
Za fil sa višanja:
300 g krem sira
200 g slatke pavlake
30 g šećera
100 g višanja
Recept za norvešku tortu sa višnjama:
U omekšali puter dodajte šećer i umiksajte. Dodajte jedno po jedno žumance, miksajte, uspite mlijeko i ponovo dobro umiksajte. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, pa prosijano dodajte u smjesu za koru. Sjedinite špatulom, pa izlijte smesu za tortu u dva odvojena pleha obložena pek papirom i poravnajte. U bjelanca dodajte šećer, umutite, pa dodajte limunov sok i nastavite da miksate dok ne dobijete čvrst šne. Rasporedite podjednake količine fila po korama za tortu u plehovima. Kašičicom napravite male talase po filovima, pa pospite listićima badema. Pecite kore za tortu u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Kada se malo prohlade, sklonite pek papir, pa jednu koru prebacite na veći poslužavnik. Pomiješajte krem sir i slatku pavlaku, dodajte šećer i umiksajte. Fil prebacite u špric za kolače pa ravnomerno rasporedite polovinu količine po kori, dodajte višnje, pa nanesite i ostatak smjese. Prekrijte drugom korom. Služite tortu sa višnjama kda se stegne u frižidferu. Za sve ljubitelje poslastica sa ovim voćem, tu je i torta sa višnjama koja se ne peče.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- NORVEŠKA TORTA
- torta