RECEPT ZA SUBOTU: Ukusna piletina u čili sosu!
Piletina sa začinima, pečena na puteru u ljutom sosu, koja je idealna za subotnji ručak.
Možete da pravite blago ljutu ili jače, zavisno kako volite, ali kako god da napravite verujte biće jako fino i još važnije, biće preukusno.
Sastojci:
– Piletina ( krilca, bataci, karabataci ili otkošteni dijelovi bijelog mesa)
– Začini ( jedna kašika suvog začina, na vrh kašičice soli, pola kašičice bibera, pola kašičice bijelog luka u granulama, kašika sušenog peršunovog lista, kašičica karija, pola kašičice kurkume, jedna kašičica crvene paprike, mljevena paprike, jedna puna kašika kukuruznog brašna, ne palente, brašna)
– 50 miligrama čili sosa
– 50 miligrama kečapa
– 50 miligrama paradajz sosa
– Jedna kašičica čilija u prahu
– 60 grama putera
– Malo soli
Priprema:
Razdvojiti batake od karabataka ako nisu razdvojeni
Pomiješati sve začine i brašno, te izmiješati
Posuti po piletini cijelu smjesu začina i dobro izmiješati, da ta mješavina prođe svuda
Ostaviti dok se rerna zagrije
U pleh staviti papir za pečenje pa na njega nasjeckati 65 grama putera
Na puter poslagati komade piletine i staviti da se peku. Dole staviti dio sa kožicom
Poslije 45 minuta okrenuti i peći još 30 minuta ili dok ne bude dovoljno rumeno po vašem ukusu
Za sos, pomiješati sve sastojke, puter isjeckati malo
Staviti na vatru da provri i kuvati minut
Probati da li vam ukus odgovara – ljutina, slanoća, odnos slatko i kiselo, pa ako vam nešto još treba, dodajte.
Kada je piletina pečena izvaditi je u jednu dublju posudu i preliti ovim sosom
Dobro sve izmiješati rukama, da se sjedini piletina i umak
Pazite, piletina je pečena i hoće po neki komadić da otpadne, zato polako
Servirajte uz pomfrit
Prijatno!