JESTE LI PROBALI PUNJENI PATLIDŽAN? Savršena zamjena za punjene paprike, možete ga pripremiti i u posnoj verziji
SASTOJCI:
4 patlidžana srednje veličine,
1 velika glavica crnog luka,
1 velika mrkva
3 čena bijelog luka
500 grama mljevenog telećeg mesa
60 grama kačkavalja
6 kašika maslinovog ulja
2 paradajza
3 kašike sitno sjeckanog peršuna
1/2 kašičice bibera
1 kašičica karija
so
PRIPREMA:
Ogulite patlidžan i isjecite ga na pola po dužini. Posolite ih i ostavite na nekoliko sati da se ocijedi groki sok.
Očistite luk, mrkvu i beli luk. Isijecite ga na sitno.
Kad bude gotov patlidžan operite ga, osušite, izdubite unutrašnjost i oblikujte kao čamce. Unutrašnjost koju ste izvadili, sitno isjeckajte.
Zagrijte pola maslinovog ulja u dubokoj tavi na umjerenoj vatri na ringli. Propržite isječeno povrće oko 5 minuta. Dodajte mljeveno meso i izmrvite na sitne parčiće, dok se ne isprži još oko 5 minuta.
Začinite solju, biberom, karijem i sklonite s vatre.
Poređajte patlidžan u odgovarajuću posudu za pečenje, namazanu ostatkom maslinovog ulja. Napunite čamce nadjevom.
Isjecite paradajz na krugove i poređajte preko nadjeva. Zapecite u prethodno zagrijanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni, nakon toga smanjite i pecite još 20 minuta na 180 stepeni.
Narendajte kačkavalj i isjecite peršun. Posljednjih 5 minuta pečenja pospite patlidžan kačkavaljem i peršunom.
BONUS VIDEO: