PRIJEDLOG ZA RUČAK Grašak sa ćuftama!
Fino i zasitno varivo od graška, mrkve i krompira sa ćufticama, prijedlog za ukusan ručak koji se vrlo lako i brzo priprema.
Sastojci:
500 g graška
2 glavice crvenog luka
1-2 mrkve
2-3 krompira
1 kašika gustina
50 ml paradajz pirea
1 kašičica aleve paprike
so, biber
kopar, peršin
suhi začin
ulje
Za ćuftice:
300 g mljevenog mesa
1 jaje
2 češnja bijelog luka
so, biber
1-2 kašike prezle
Priprema:
Crveni luk očistiti i izrezati na kockice, mrkvu oguliti i izrezati na kolutiće. Krompir oguliti i izrezati na kocke.
U šerpi na zagrijanom ulju propržiti crveni luk, a zatim dodati mrkvu i nju kratko propržiti.
Zatim dodati grašak i krompir, suhi začin, so i biber uz dolijevanje tople vode dinstati dok povrće potpuno ne omekša.
Količinu vode dodajete prema potrebi ovisno kakvu gustoću variva volite.
Dok se grašak kuha, u odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, dodati pritisnuti bijeli luk, jaje, so i biber po ukusu i prezle po potrebi da se dobije ujednačena masa.
Nauljenim dlanovima oblikovati manje ćuftice.
Zatim ih pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene sa svih strana.
U međuvremenu nam je grašak sa povrćem skoro gotov i svo povrće je omekšalo.
Posebno razmutiti gustin sa malo vode, dodati paradajz pire, alevu papriku, kopar i peršin i dodati u grašak i prokuhati 1-2 minute.
Potom u grašak dodati i ispržene ćuftice i sve još vrlo kratko prokuhati.
Varivo od graška sa ćufticama spremno je za posluženje.
Prijatno!