SLATKI ILI SLANI VI ODLUČITE: Posni kroasani
Sastojci:
- 600 ml. vode
- 3 šoljice ulja
- 1 kg. mekog brašna
- 1 margarin
- 2 kašike suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 pecivo
Priprema:
U toplu vodu sipajte suvi ili sveži kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite da nadođe. Zatim dodajte 1 kilogram brašna, 1 pecivo, so i ulje. Dobro umijesite tijesto i ostavite 15 minuta da nadođe. Kada tijesto nadođe, blago ga premijesite i odvojite na dva dijela, zatim od jednog dijela napravite 6 jednakih loptica, pa svaku lopticu razvijte oklagijom i na svaki krug tijesta namažite malo margarina, tako utrošite sve loptice od tijesta, premazujući ih između margarinom, da se tijesto lijepo i bogato razlista kada bude ispečeno.
Naslagano tijesto koje je prethodno odstajalo 15 minuta pritisnite rukama od sredine ka ivicama potom ga razvucite oklagijom i secite u obliku trouglova, svaki trougao zamotajte u kiflicu i redajte u podmazan pleh, onda ostavite da odstoji 30 minuta, isti postupak ponovite i sa drugom polovinom tijesta.
Razmutite 2 kašike brašna sa malo vode i premažite kroasane, po želji pospite susamom, lanom, makom, stavite na svaki kroasan malo margarina i pecite na 200 stepeni.