POSNA POSLASTICA: Vekna od JEČMA sa sosom od PARADAJZA!
N. R. / ALOONLINE.BA / | Žena ∙ 05.12.21 20:17 ∙ 0
Naši stari su ječam koristili u svakodnevnoj ishrani, kao dodatke supama, čorbama, salatama.
Sastojci:
dve trećine šolje besplevnog (golog) ječma
pola šolje pšenice
četvrt šolje oraha
trećina šolje semenki suncokreta
glavica crnog luka
četiri kašike kečapa
sos od paradajza
Priprema:
Ječam staviti u činiju, preliti vodom da ogrezne, pa ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan ga iscijediti, prebaciti u šerpu, preliti sa dvije šolje vode, pa poklopiti i kuvati na tihoj vatri 40 minuta. U međuvremenu u činiji pomiješati pšenicu, sitno sjeckane orahe, suncokret, isjeckan crni luk i kečap. Dodati iscijeđen ječam, dobro sjediniti, pa dobijenu smjesu staviti u kalup za hjleb i pritisnuti odozgo. Peći u rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C