OVU SOČNU PITU STALNO SU SPREMALI DRUGU TITU Pjevali su joj i pjesme, a evo kako se pravi

FOTO: Printscreen
Potrebno je:
Za tijesto:
250 g mekog brašna,
malo soli,
jaje,
100 ml mlake vode,
kašika ulja.
Za fil:
500 g sitnog sira,
jaje,
100 ml kisele pavlake,
so.
Za preliv:
250 ml neutralne pavlake
Priprema:
U posudu za miješenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamijesiti tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil – sir, jaje i pavlaku – izmiješati, a zatim posoliti prema ukusu.
Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom, prebaciti odležano tijesto i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući tijesto na početni pravougaonik.
Zatim podvući ruke pod tijesto, i sa svih strana povlačiti ka sebi dok se ne dobije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i isjeći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.
U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tijesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu.
Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta, piše Trpeza.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
vremenska prognoza
Sarajevo

Banja luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
