OVAKO TURCI PRAVE SLANE ŠTAPIĆE Mekano pecivo punjeno fetom koje obožava cijeli svijet
Sastojci:
400 ml tople vode
550 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičicaa šećera
1 kašičica soli
Za punjenje:
200 g feta sira
malo peršuna
Za premazivanje:
2 žumanceta
1 kašika mlijeka
Priprema:
U posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac, pa miješajte dok se šećer i kvasac ne rastvore. Dodajte brašno i so, pa umijesite mekano tijesto. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe pola sata. Zatim podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Svaku razvaljajte u obliku valjka, pa malo spljoštite rukom (pogledaj video). Fetu izdrobite i pomiješajte sa sjeckanim peršunom. Premažite preko tijesta, pa krajeve spojite ka sredini i opet malo spljoštite. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa premažite žumancima koja ste umutili sa mlijekom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pecivo
- tursko pecivo