NEŠTO DRUGAČIJA NAPOLEON TORTA Kremasta, hrskava i neodoljiva
Po originalnom receptu u ovu tortu idu lisnate kore i tada ukus podsjeća na krempite, međutim, u receptu koji slijedi korišćen je keks kao podloga. Napoleonova torta se priprema bez pečenja, jednostavno i brzo, a ukus joj je jednostavno nevjerovatan.
Sastojci:
Baza:
- 250 g krekera sa kremom lagano začinjeni solju
Fil:
- 600 ml mlijeka
- 3 jaja
- 180 grama šećera
- 70 grama pšeničnog brašna (može se zamijeniti kukuruznim skrobom)
- 180 g putera
- 20 g vanilin šećera
Priprema:
Najprije pripremamo fil. Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno pa miješajte dok ne nestane grudvica. Smjesa treba da bude glatka. Dodajte 200 ml mlijeka i miješajte.
Sipajte i preostalih 400ml mlijeka, stavite na šporet, zakuvajte sve vrijeme mješajući.
Kada je smjesa gotova treba da podsjeća na puding.
Ohladite fil tako što ćete šerpu u kojoj ste kuvai ubciti u veću šerpu u kojoj je voda sa ledom.
Uzmite puter sobne temperature, dodajte vanilin šećer i umutite mikserom.
U puter postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smjese i mutite mikserom.
Redanje:
Za podlogu stavite 3×3 krekera, pa fil, ponavljati do utroška materijala.
Stavite u frižider da se stegne najbolje preko noći.
Odozgo ukrasite mrvljenim krekerom.
- Tagovi
- napoleon torta
- recept