NAJUKUSNIJI PRILOG: Napravite sami kečap od cvekle
Savršeno za čips i pomfrit, kao i za svako jelo u kojem volite da koristite kečap.
Recept za kečap od cvekle
Sastojci:
- 1 kg cvekle
- 2 kašike suncokretovog ili ulja uljane repice
- 1 crveni luk
- 1 šargarepa
- 1 štap celera
- 2 češnja bijelog luka
- 1 kašičica mljevenog kima
- 1 čili
- 1 kašičica soli
- 175 ml vinskog sirćeta
- 70 g braon šećera
Postupak
Za kuvanje svježe cvekle:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Cveklu (cijelu i neoguljenu) stavite u veliki komad folije, pokapajte sa malo ulja, zamotajte i stavite na pleh u rernu na sat vremena.
Nakon isteka sata, svaki provjerite oštrim nožem – ako lako prođe, cvekla je skuvana, pa je uklonite. Vratite sve što nije skuvano u pećnicu i nastavite sa testiranjem svakih 10 minuta dok svi ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isijecite i ogulite cveklu.
Da biste napravili kečap (počnite ovdje ako koristite prethodno kuvanu cveklu):
Cveklu isjeckati na sitne komade. U velikoj šerpi zagrijte ulje suncokreta/uljane repice. Ogulite i sitno isjeckajte luk i šargarepu, pa dodajte u šerpu. Celer sitno isjeckajte, bijeli luk ogulite i zdrobite i dodajte u šerpu. Promiješajte kumin i lagano kuvajte 5 minuta dok ne omekša.
Dok se kuva, sitno isjeckajte čili – ostavite sjemenke za začinjeniji kečap ili ih izvadite za blaži ukus. U tiganj dodajte cveklu, čili, so i vinsko sirće, pa lagano dinstajte 20 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Kašikom stavite mješavinu cvekle u blender ili procesor hrane. Blendirajte dok ne postane potpuno glatko. Za super glatki kečap u ovom trenutku ga možete provući kroz fino sito.
Vratite kečap u šerpu, pa dodajte šećer, prokuvajte i spustite na vrlo blagu vatru. Konzistencija vašeg kečapa u ovom trenutku zavisiće od sadržaja vode u vašoj cvekli. Ako je previše gusto, dodajte malo vode dok ne postane sjajni, tečni sos. Ako je previše tečno, neka se krčka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, sipajte u tople, sterilisane flaše ili tegle.
Koliko može da stoji
Kečap čuvajte (idealno na hladnom i tamnom mjestu) 3 mjeseca, a kada se otvori, u frižideru 2 nedjelje.