NAJLJEPŠI ČOKOLADNI KOLAČ SA GRIZOM Najkremastija poslastica bez pečenja
Sastojci:
Za koru:
600 ml mlijeka
6 kašika griza
6 kašika šećera
2 kašike kakaoa
20 g čokolade za kuvanje
2 kašike ruma
Za fil:
40 g pudinga od vanile
450 ml mlijeka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
120 g šlaga sa ukusom vanile
Priprema:
U šerpu sipajte 200 ml mlijeka i vanilin šećer i ostavite da se zagrije. Puding pomiješajte sa šećerom i 50 ml mlijeka, pa dodajte u zagrijano mlijeko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. U drugoj posudi pomiješajte griz, kakao i šećer, pa sipajte u šerpu u kojoj ste zagrijali mlijeko. Kuvajte uz neprestno mešanje dok ne proključa. Zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Dobijenu smjesu sipajte u vatrostalnu posudu i ostavite da se ohladi. Šlag umutite sa 200 ml mlijeka i pomiješajte sa ohlađenim pudingom, pa sve dobro sjedinite mikserom. Sipajte preko čokoladne smjese i poravnajte. Ostavite da se ohladi preko noći. Ukrasite kakaom ako želite.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- KOLAČ SA GRIZOM