NAJKREMASTIJA NUGAT TORTA Savršenu kiselkastu notu daje joj džem od malina
Sastojci:
450 g mljevenog keksa
125 g putera
3-4 kašike soka od pomorandže
200 g džema od malina
250 ml slatke pavlake
100 g čokolade
200 g mljevenih lješnika
Još:
500 ml slatke pavlake
80 g čokolade za ukras
100 g cijelih lješnika
Recept za najkremastiju nugat tortu:
U mljeveni keks dodajte omekšali puter, pa dobro sjedinite rukom. Smjesu za biskvit utisnite po okruglom plehu obloženom pek papirom i sa pokretnom ivicom. Pritisnite čašom biskvit za nugat tortu, pa poravnajte kašikom. Džem od maline prebacite u šerpu i na srednjoj temperaturi kuvajte i miješajte dok ne dobijete rijetku strukturu. Potom procijedite, a onda procijeđen džem rasporedite po biskvitu. Na laganijoj vatri propržite mljevene lješnike dok ne počne da fino miriše, a nakon toga prebacite mljevene lješnike u činiju. Zagrijte slatku pavlaku na laganijoj vatri, pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Otopljenu čokoladu i slatku pavlaku izlijte u mljevene lješnike, sjedinite sastojke i ostavite da se smjesa ohladi. Umiksajte 500 ml slatke pavlake, a potom u umiksanu slatku pavlaku ubacite smjesu sa čokoladom i orasima. Dobro promiješajte, pa fil za nugat tortu nanesite preko džema od maline. Stavite u frižider dok se potpuno ne stegne. Propržite cijele lješnike, a onda ih stavite na kuhinjsku krpom i prekrijte ih, pa rolajte dok se ne skine ljuska. Nugat tortu izvadite iz frižidera i uklonite pokrentu ivicu, pa je stavite na postolje i preko nje izrendajte čokoladu i rasporedite cijele lješnike.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- lješnici
- nugat torta