MUSAKA SA SOČIVOM I PATLIDŽANOM Top preliv od 4 sastojka za super sočnost
Sastojci:
130 g sočiva
2 patlidžana
1 ljubičasti luk
1 crvena paprika
3 čena bijelog luka
2 pune kašike paradajz pirea
400 g paradajza
1 veza peršuna
4-5 srednjih krompira
Za sos:
125 g rikota ili krem sira
125 g grčkog jogurta
3 jajeta
100-200 ml mlijeka
Priprema:
Operite sočivo, pa ga stavite u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Ocijedite. Crni i bijeli luk, kao i papriku sitno isjeckajte. Isjecite i krompir i patlidžan na kolutove. U većoj tavi zagrijte ulje, pa poredajte patlidžan po dnu. Pržite dok ne omekša. Izvadite patlidžan, pa u istu tavu sipajte još malo ulja, pa propržite crni i bijeli luk, kao i papriku. Kada povrće malo omekša dodajte paradajz pire i promiješajte. Zatim dodajte sjeckani paradajz i pržite još 5 minuta. Nakon toga dodajte sočivo i seckani peršun i promiješajte. U posudi pomiješajte krem sir, grčki jogurt, umućena jaja i mleko. Posolite i pobiberite i sve dobro sjedinite. Nekoliko kašika sosa sipajte na dno tepsije, pa poredajte patlidžan. Preko sipajte pola količine nadjeva od sočiva, pa poređajte preostali patlidžan. Preko sipajte preostali nadjev i zatvorite krompirom. Prelijte preostalim sosom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
- Tagovi
- musaka
- musaka sa sočivom