MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA Savršen spoj neodoljivih mirisa i ukusa
Napravite musaku od plavog patlidžana, još je bolja od one klasične. Savršeno zapečeni spoj mesa i patlidžana obećava fenomenalan ručak.
Potrebno je
500 g mljevenog mesa
2 glavice crnog luka
2 čena bijelog luka
so
biber
origano ili neki drugi začin
5 jaja
2 dl mlijeka
ulje
50 g punomasnog sira
1 veća šargarepa
Priprema
Prvo isjecite patlidžan na tanke kolutove pa ih poredajte u pleh u kome ćete da redate musaku. Zapecite patlidžane jedno 15 minuta na 200 stepeni . Patlidžan je spreman kada omekša i pusti višak vlage. Zagrijte ulje u tiganju pa propržite isjeckan luk i narendanu šargarepu. Zatim nastavite prženje još par minuta. Nakon toga dodajte so i biber, a zatim nastavite mješanje dok meso ne postane rumeno i ne bude rastresito. Na kraju prženja dodajte origano i bijeli luk, pa nastavite da pržite još nekoliko minuta. Redajte sastojke u vatrostalnu posudu, odnosno stavite red prepečenog patlidžana, a zatim preko njega fil sa mljevenim mesom, a zatim opet red patlidžana. Potom umutite jaja i dodajte mlijeko u smjesu, nastavite da mješate i dobijenom smjesom prelijte musaku. Dodajte i sir po želji. Sve ovo pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
BONUS VIDEO: