MEKANE BUHTLE PUNJENE DŽEMOM Prave domaćinske, plus sjajan trik za tijesto
Sastojci:
500 ml mlakog mlijeka
1 kesica suvog kvasca
3 kašike šećera
2 jajeta
100 ml ulja
2 kesice vanilin šećera
1 kg brašna
1 kašičica sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
125 g putera
1 limun ili pomorandža
Još:
džem po želji
šećer u prahu
Recept za mekane buhtle punjene džemom:
U mlako mlijeko dodajte šećer i kašiku brašna, pa lijepo promiješajte i ostavite 10 minuta da se aktivira. Kada se aktivira dodajte umućena jaja, prašak za pecivo, puter koji ste istopili, sirće, so, pa postepeno sipajte prosejano brašno. Kratko mijesite tijesto, pa sipajte ulje, vanilin šećer, kao i rendanu koru limuna ili pomorandže i malo soka od voća koje ste izabrali. Zatim umijesite mekano tijesto i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih pola sata, pa premijesite i ostavite da odstoji još pola sata. Tijesto opet kratko premijesite, pa podelite na 4 jednaka dijela. Svaki razvucite, pa isjecite kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite džem po želji, pa zatvorite tijesto tako što ćete podići ivice ka gore i oblikujte lopticu (buhtlu). Pazite da džem ne iscuri. Pokrijte providnom folijom i ostavite da buhtle odstoje još 20 minuta. Poređajte buhtle u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, gotove premažite istopljenim puterom. Pokrijte buhtle krpom, pa ostavite da se ohlade, a onda pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- buhtle