MEDENA POSLASTICA BEZ ŠEĆERA Recept za baklavu sa orasima će vas oboriti s nogu

Sastojci:
1 pakovanje kora za baklavu
300 g mlevenih oraha
1 šolja meda
1 šolja vode
1 šolja maslaca (otopljenog)
sok od pola limuna
prstohvat cimeta (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U posudi pomešajte mljevene orahe sa medom. Dodajte prstohvat cimeta (po želji) i sok od pola limuna. Promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Uzimajte jednu koru za baklavu i stavite je na dno pleha za pečenje. Premažite je malo otopljenim puterom. Ponovite ovaj korak sa još nekoliko kora. Nakon što ste složili nekoliko kora, po njima rasporedite polovinu smjese za baklavu.
Nastavite sa slaganjem kora i prelivom od oraha dok ne potrošite sve sastojke. Pazite da na vrhu imate sloj kora. Isecite baklavu na manje kvadrate ili rombove. To će vam pomoći prilikom posluživanja. U maloj posudi pomiješajte otopljeni puter i vodu. Prelijte smjesu preko baklave u plehu.
Stavite baklavu u zagrijanu rernu i pecite je oko 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Nakon što je pečena, izvadite iz rerne i ostavite je da se potpuno ohladi. Kada je baklava potpuno ohlađena, služite je po želji sa sladoledom.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
vremenska prognoza
Sarajevo

Banja luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
