MALE PITE SA KOBASICAMA I SIROM: Sočno i preukusno, svaki zalogaj je sve bolji
Ukusne i sočne pite obradovaće vaše ukućane.
Potrebno je
1 kašičica suvog kvasca
300 ml tople vode
450 g brašna
1 kašičica soli
200 g putera
Za punjenje
400 g čedar sira
7-8 kobasica
Za premazivanje žumance
Priprema:
Kvasac sipajte u posudu i prelijte ga toplom vodom. Tome malo po malo dodajte brašno i mješajte. Dodajte so, pa zamjesite tijesto. Pospite malo brašna po radnoj površini. Tijesto izvadite i mesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u krug, pa ga ostavite prekrivenog prozirnom folijom da odstoji 20 minuta. Nadošlo tijesto podijelite na 4 jednaka dijela, pa oblikujte u loptice. Na većem tanjiru na koji ste posuli vrlo malo brašna poređajte loptice, pokrijte ih i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim pospite više brašna po radnoj površini i tijesto rukom malo razvucite, a potom i oklagijom u veliki i stanjeni krug. Sa omekšalim puterom premažite tijesto, preklopite ivice jednu preko druge, pa ponovo premažite puterom. Preklopite ivice u oblik kocke. Ponovite isto i sa drugom loptom tijesta, pa ih pokrijte i ostavite u zamrzivaču na 25 minuta, kao i ostale dijelove tijesta. Poslije pospite malo brašna i razvucite svaki dio tijesta oklagijom da bude približno 0,5 cm. Razvučeno tijesto isjecite na simetrične kvadratiće, i u svaki dodajte malo iseckanog čedar sira. Kobasice isjeckajte pa i njih dodajte u punjenje. Tijesto zatvorite poput paketića, pa ređajte u pleh obložen pek papirom. Male pite premažite žumancetom, pa pecite 30-35 minuta na 190 stepeni.
BONUS VIDEO: