SVI GA OBOŽAVAJU: Lisnato tijesto sa višnjama
Tijesto:
- 500 g lisnatog tijesta
Nadjev:
- 450 g svježih ili smrznutih višanja
- 120 g šećera ili po želji, zavisno koliko su višnje slatke
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina
- oko 50 ml vode
Dodatno:
- 1 jaje za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Višnje, šećer i vanilin šećer stavite na vatru da prokuhaju, a gustin razmutite sa vodom (tek toliko vode koliko je potrebno da razmutite gustin). Kada višnje prokuhaju, sipajte pripremljeni gustin i kuhajte stalno miješajući dok se ne zgusne. Nadjev ostavite da se ohladi (nije potrebno potpuno, već može biti mlako). Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na dimenzije 40×25 cm. Nekoliko cm dalje od ruba tijesta rasporedite pola nadjeva od višanja. Krajeve malo presavijte ka unutra kako nadjev ne bi curio pa pažljivo savijte štrudlu. Prenesite je u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak sa drugim dijelom lisnatog tijesta. Takođe, tijesto možete rezati i na kvadratiće, staviti po kašičicu nadjeva na sredinu pa presaviti lijevu i desnu stranu tijesta preko nadjeva, a preklopljeni dio okrenuti prema dolje prilikom stavljanja u pleh. Tijesto premažite jajetom, izbodite viljuškom ili zarežite nožem. Savijače pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.Ohladite i pospite šećerom u prahu.