KIFLICE PUNJENE KREMOM! Biće mekane kao duša, a odmah će nestati iz pleha!
Bilo da su slane ili slatke, kiflice su rado viđene na trpezama u kućama. Iako svaka domaćica ima svoj omiljeni recept za kiflice, teško je odoliti nekim novim prepisima koji obećavaju mekane, ukusne, rolnice, a još ako mirišu na vanilu – stvar je prilično jasna, definitivno će biti isprobane.
Sastojci:
Za tijesto: 400 g brašna, 200 ml mlijeka, 100 ml ulja, 4 kašike šećera, 1 jaje, 20 g svježeg kvasca, prstohvat soli.
Za punjenje: 40 g pudinga od vanile, 300 ml mlijeka, 4 kašike šećera.
Priprema:
Puding skuvajte po upustvu sa kesice, prekrijte prijanjajućom folijom, kako se ne bi uhvatila korica i ostavite ga da se ohladi. U dublju posudu sipajte mlako mlijeko, kvasac i šećer, pa ostavite da se aktivira. Zatim dodajte ulje, so i bjelance (žumance ostavite za premazivanje). Sve promiješajte, pa dodajte brašno i umijesite glatko tijesto koje je odvaja od zidova posude. Ostavite ga na toplom da narasta oko 45 minuta. Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga podijelite na četiri lopte. Svaku loptu razvijte u veći krug i podijelite na osam trouglova jednake veličine. Na svaki trougao stavite kašiku pudinga i pažljivo urolajte u formu kiflice. Kiflice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, pa ih premažite razmućenim žumancetom. Ostavite ih 15 minuta da još malo narastu. Kiflice pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene. Po želji ih prije služenja pospite šećerom u prahu.