JESTE LI ČULI ZA LAŽNE SALENJAKE? Prhki su i neodoljivo lisnati poput klasičnih, a tope se u ustima
Ove zime kao da su se svi bacili u izradu salenjaka. Ima nešto nostalgično u tim starinskim prhkim keksićima i sasvim nam je jasno zašto su ih se svi uhvatili peći, no pronaći dobro, domaće salo baš i nije jednostavan zadatak. Za sve koji bi se rado „mašili“ malo salenjaka, ali im se ne da gnjaviti s nabavom sala, pronašli smo genijalnu alternativu: lažnje salenjake.
U ovom je receptu salo zamijenjeno maslacem, koji je, da bi mogao uspješno odigrati ulogu zamjene, potrebno prethodno zamrznuti. Maslac se tijekom pripreme ovih preprhkih slatkiša riba, a zašto je rezultat tako divan i zašto podsjeća na lisnato tijesto shvatit ćete kad pročitate recept. Još bolje – kad ga isprobate.
Lažni salenjaci
Sastojci:
700 g brašna
250 g maslaca
3,5 g suhog kvasca
30 g šećera
1 vanilin šećer
3 žumanjka
2 prstohvata soli
nadjev po izboru (tradicionalno se stavlja džem)
šećer u prahu
Priprema:
Paketić maslaca prerežite na tri dijela, svaki zamotajte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na sat vremena.
Brašnu dodajte kvasac, šećer, vanil šećer i sol. Odvojeno pomiješajte žumanjke i mineralnu pa ih postupno dodajte smjesi s brašnom. Dobićete tvrdo tijesto koje trebate razvaljati u pravougaonik dimenzija 30×40 centimetara.
Na dobijeni pravoug naribajte jedan komad maslaca, prekrivajući otprilike tri četvrtine površine tijesta. Preklopite jednu trećinu tijesta pa potom suprotni dio preklopite preko toga – dobićete pravougao rimenzija 30×10 centimetara. Na kraju preklopite i to popola i spremite u zamrzivač na pola sata.
Ponovite postupak još dva puta s preostalim maslacem, ali treći put ne morate vraćati tijesto u zamrzivač nego možete odmah raditi s njim. Razvaljajte ga na otprilike pola centimetra debljine i odrežite rubove, ako su nepravilni. Tijesto potom narežite na trake pa na kvadratiće i na sredinu svakog stavite kašičicu nadjeva. Spojite dijagonalno suprotne krajeve da dobijete rombiće pa ih poredajte na loim za pečenje i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni.
Vruće ubacite u tanjir napunjen šećerom u prahu i dobro uvaljajte.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- lažni salenjaci
- salenjaci