JEFTINO, A ZDRAVO: Pogledajte kako za doručak konzumiramo jaja
Ponekad jer moramo, a nekada to radimo jer želimo da prikupimo novac za putovanje ili kartu za koncert.
1. Pasta fritata
Pasta fritata se može pripremiti na desetine načina, a ako želite ovaj osnovni recept možete da obogatite sa različitim namirnicama.
Potrebni sastojci:
*četiri jaja
*biber, so
*pakovanje špageta
*ulje
*100 grama kačkavalja
Priprema:
Skuvajte špagete onako kako to obično radite. Ulupajte četiri jaja, pa u to dodajte polovinu izrendanog kačkavalja.
Zagrijte tri kašike ulje na tiganju, pa stavite skuvane špagete, tako da formirate krug, pa prelijte smjesom sa jajima. Pržite na jednoj strani pet minuta, pa uz pomoć poklopca pažljivo prevrnite na drugu stranu, i nastavite da pržite još pet minuta, sve dok ne dobijete čvrstu masu. Na kraju pospite preostalim kačkavaljom, a po želji dodajte i neko povrće.
2. Zapečene palačinke sa šunkom i sirom
Nema nikog ko ne voli palačinke, u slatkoj ili slanoj varijanti, a one mogu biti i obrok za sebe, kada ih zapečete u rerni.
Potrebni sastojci:
*10 komada palačinki
*100 grama šunke
*200 grama sitnog sira
*jedno jaje
*100 grama kečapa
*origano
*čaša jogurta
Priprema:
Palačinke pripremite po svom receptu. Svaku palačinku premažite kečapom, stavite sitno isjeckanu šunku i kašiku sir, urolajte i ređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Sa strane ulupajte jedno jaje, dodajte jogurt, dobro promiješajte i tom smjesom prelijte palačinke. Sve pospite origanom i pecite oko 20ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
4. Birjan (bez mesa)
Kažu da ovaj specijalitet vuče porijeklo sa Kosova, mada ga mnogi povezuju i sa Bosnom, a broj varijacija je zaista veliki. U osnovi su riža, jaja i spinat, a mnogi dodaju i pileće ili teleće mesto, premda to nije obavezno.
Mi vam ovog puta donosimo osnovni recept.
Potrebni sastojci:
*250 grama crnog luka
*300 grama spinat
*jaje ili više po želji
*jedna šoljica riže
*ulje, začini
Priprema: Obarite rižu, ali i spinat kako to uobičajeno radite. Propržite sitno isjeckan crni luk. U odgovarajući sud (dublji pleh) sipajte rižu, spinat i propržen luk, pa promiješajte dok se sve lijepo ne rasporedi. Začinite po želji. Sipajte malo vode i stavite da se peče na 180 °C oko 30 minuta. Pred kraj pečenja, izvadite pleh i na pripremljeno jelo razbije jedno ili dva jaja, pa vratite u rernu dok se i jaja ne ispeku.