ITALIJANSKA POSLASTICA U DRUGAČIJEM IZDANJU Tiramisu s jagodama i bijelom čokoladom
Ovaj put tiramisu je u malo drugačijem izdanju. Svi već znamo da su jagode i bijela čokolada dobitna kombinacija pa su ovaj klasik učinila još boljim
Sastojci:
Krema
- 750 gmascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 grama bijele čokolade
- 150 grama šećera
- 6 žumanjaka
- 1 kašika paste od vanilije
Umak od jagoda
- 250 grama jagoda
- 100 ml soka od jagoda
- 1 kašika limunovog soka
- 3 kašike šećera
- 1 kašika gustina
- 30 ml vode
Dodatno
- 400 grama piškota
- 200 ml soka od jagode
- 200 grama svježih jagoda
- 15 grama dehidriranih jagoda (sameljite ih u sjeckalici, kroz sito ih nanesite po površini tiramisua).
Priprema
Krema
Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min).
Kremu dok se hladi povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.
Mascarpone sir prvo dobro izmješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiksajte.
Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tucano slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije). Trebali biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.
Umak od jagoda
Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju. Kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva.
Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.
Slaganje tiramisua
Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda.
Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda.
Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.
Kremu zagladite, pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu.
Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo preko noći.
BONUS VIDEO: