IDEJA ZA NEDJELJNI RUČAK: Sočna rolovana svinjetina
Nedjeljom većinom jedemo bogatije, svi su za stolom i uvijek se nekako više trudimo.
Na moru se jede riba, znamo mi to, ali smo znali da ćemo se već zaželjeti dobrog komada mesa pa smo se bacili u potragu za savršenim koji je morao zadovoljavati neke kriterijume.
Potrebno vam je:
- rolana prasetina
- kadulja
- ruzmarin
- majčina dušica
- 2 kašike svinjske masti
- pola glavice bijelog luka
- 1 glavica luka
Za salatu:
- 5 srednjih krompira
- 1 glavica luka
- 1 češanj bijelog luka
- kapare
- rajčice
- maslinovo ulje
- bučino ulje
- kvasina
- so
- biber
Rolovanu prasetinu stavite u tepsiju u kojoj ćete je peći. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na srednjoj vatri zagrijte svinjsku mast do trena kad lagano krene dimiti, znači, jako vruće.
Utaknite u mrežicu začinsko bilje, oko mesa stavite bijeli luk i luk.
Vrelu svinjsku mast prelijte preko mesa, mora već sad cvrčati i ubacite u pećnicu.
Smanjite temperaturu na 170 °C te pecite dva sata uz okretanje i polijevanje masnoćom svakih pola sata.
Nakon dva sata pojačajte temperaturu na 200 °C, samo malo da korica postane još hrskavija i to je to.
Uz ovo sočno meso potrebna je samo salata. Skuhajte krompir u kori i kad se ohladi ogulite i narežie na listiće. Dodajte glavicu luka narezanog na kockice, dvije žlice kapara, nekoliko svježih domaćih rajčica i sve bogato začinili maslinovim i bučinim uljem, domaćom kvasinomuz naravno so i biber. Možete, naravno, preskočiti bučino ulje.