IDEALAN ZDRAV OBROK Rižoto od cvekle
POTREBNI SASTOJCI:
700 gr sirove cvekle
2 kašike maslinovog ulja
30 g putera
1 glavica crnog luka
2 čehne bijelog luka
250 gr riže
150 ml bijelog vina
750 ml vode
2 kašike suhog začina
125 gr feta sira
svježa mirođija (po želji).
Priprema:
Cveklu operite i svaku umotajte u alu-foliju, pa ispecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Da lijepo omekša, biće potrebno oko sat vremena. Provjerite čačkalicom, bocnite cveklu kroz foliju, ako ne pruža otpor pri sredini, gotova je. Izvadite i ostavite da se malo ohladi, tek toliko da se može raditi sa njom. Ogulite je, pa polovinu ispasirajte, a polovinu isjeckajte na sitnije komadiće.
Stavite vodu sa dvije kašike mješavine suhog začina da se grije. U široj, plićoj šerpi zagrijte ulje i puter, pa prodinstajte sitno sjeckan crni i bijeli luk, na srednjoj vatri, da luk ne požuti. Dodajte rižu i propržite i nju. Prelijte bijelim vinom i kuhajte miješajući dok ne počne da ponestaje tečnosti.
Onda nalivajte vrućom supom u više navrata, kad god počne da fali tečnosti. Pred kraj kuhanja, koje će trajati oko 20 minuta, dodajte pasiranu i sjeckanu cveklu, kao i izgnječenu fetu, te zajedno kuhajte još malo, da se sir rastopi i sve lijepo sjedini. Dosolite po potrebi. Služite toplo, posuto fetom i svježom mirođijom.
BONUS VIDEO: