GULAŠ IZ RERNE Ovako se sprema najmekše MESO koje možete sjeći viljuškom
Govedina na burgundski način slavno je jelo koje se može nazvati i francuskim gulašem od govedine u crvenom vinu.
S obzirom na to da se termički obrađuje satima na niskoj temperaturi, meso je na kraju kuhanja mekano poput maslaca te se može rezati viljuškom.
Sastojci:
1 kg goveđih obraza,
400 g goveđeg repa,
300 ml goveđeg temeljca,
200 g šampinjona,
60 ml brendija,
12 komada manje ljutike,
5 mrkvi,
2 čena bijelog luka,
2 kašike brašna,
2 grančice timijana,
2 klinčića,
1 luk,
1 flaša crvenog suhog vina,
1 lovorov list,
1 čajna kašičica muškatnog oraščića,
1 čajna kašičica mljevenog đumbira,
svježi peršun, malo maslinova ulja,
so i biber.
Priprema:
1. U lonac stavite da se kuha umak, odnosno nasjeckani luk i dva čena bijelog luka, jednu veću mrkvu narezanu na kolutiće i sve zalijte vinom. U lonac stavite i začine poput mljevenog đumbira, muškatnog oraščića, klinčića, lovorova lista, timijana, peršuna i bibera. Kuhajte na umjerenoj temperaturi sve dok se smjesa ne ukuha za pola.
2. Dinstajte preostale mrkve narezane na kolutiće i gljive narezane popola sve dok povrće ne dobije zlatnu boju, pa ih izvadite iz lonca.
3. Na istoj masnoći dinstajte i ljutiku narezanu na veće komade. Kada luk omekša, prebacite ih u istu posudu s drugim povrćem.
4. Ako u tavi više nema masnoće, dodajte malo maslinovog ulja. Na njemu prepržite komade goveđih obraza i repa koje ste prije toga uvaljali u brašno.
5. Maknite meso s vatre kad dobije lijepu smeđkastu boju.
6. Uspite brendi kako biste deglazirali tavu. U tavu dodajte i temeljac te vinski umak iz kojeg ste prethodno odstranili povrće i začine. Sve dobro promiješajte.
7. Dobivenu tečnost prelijte u duboku vatrostalnu posudu, te u nju uronite preprženu govedinu. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 150 stepeni na 2 sata i 30 minuta.
8. Nakon isteka tog vremena izvadite govedinu iz pećnice, umiješajte u posudu dinstano povrće, i sve zajedno termički obrađujte u rerni još 30 minuta.
9. Odvojite meso od kosti repa i vratite ga u umak. Posipajte sa svježim peršunom te poslužite s preprženim hljebom.