GIBANICA NA STARINSKI NAČIN Savršeno jelo koje svoju dodatnu čar dobija ukoliko ga jedete uz jogurt
Sastojci:
- 1kg brašna
- 0.5kg ovčijeg sira
- 250g kajmaka
- 10 jaja
- 250g masti
- 1dl ulja
- 2dl mlijeka
U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamjesite tijesto sa mlakom vodom. Dobro urađeno tijesto podijelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.
Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obje strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.
Isto uradite sa preostalim tijestom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmiješajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlijekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u pećnici.
BONUS VIDEO: