FOKAČA SA MASLINAMA Italijanski hljeb uz koji je svako jelo ukusnije
Sastojci:
400 ml tople vode + 4 kašike vode
7 g kvasca
10 g soli
40 ml maslinovog ulja + 8 kašika ulja
250 g maslina
Recept za fokaču sa maslinama:
Izmrvite kvasac u toplu vodu. U brašno postepeno dodajte rastvoren kvasac, čitavo vreme miksajući. Miksajte nekoliko minuta, pa dodajte postepeno u smesu sa fokaču maslinovo ulje, pa so, ne prestajući da miksate. Sklonite košpice iz maslina,odovjite malo za ukras, pa ostatak isjeckajte ih. Ubacite ih u tijesto za fokaču i umiksajte. Špatulom malo premijesite tijesto za fokaču, pokrijte posudu u kojoj se nalazi tanjirom i ostavite 10 minuta. Podmažite činiju maslinovim uljem, pa prebacite u nju tijesto i premijesite nekoliko minuta. Ponovo pokrijte, pa ostavite još 30 minuta. Ponovo premijesite testo za fokaču sa maslinama. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 4 sata da odstoji. Podmažite pleh, pa premestite tijesto i pouljanim rukama rasporedite tijesto. Ostavite da odstoji još 1 sat. Promiješajte 4 kašike vode i 8 kašika ulja, pa prelijte preko fokače i prstima uronite kako bi tečnost dublje prodrela. Ukrasite sa odvojenim maslinama, pa pecite fokaču na 200°C oko 20-23 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- fokača