ČUVENA GRČKA KARIDOPITA Sočan kolač preliven sirupom od meda, a uz 1 trik orasi neće „potonuti“
Sastojci:
Za koru:
1 šolja maslinovog ulja
6 jaja
1 šolja mlijeka
220 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
280 g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice mljevenog cimeta
1/4 kašičice mljevenog karanfilića
1/4 kašičice soli
1,5 šolja sjeckanih oraha + 1 kašika brašna
Za sirup:
2 šolje šećera
1 šolja meda
3 šolje vode
1/4 kašičice cijelog karanfilića
1 štapić cimeta
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Još:
1/2 šolje mljevenih oraha
1 kašičica šećera u prahu
1/4 kašičice mljevenog karanfilića
1/2 kašičice mljevenog cimeta
Priprema:
Pomiješajte u šerpi šećer, vodu, karanfilić i cimet i ostavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte med i vanilu. Promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim pjenasto umutite jaja i šećer, pa sipajte maslinovo ulje i mlijeko. Umutite da se sastojci sjedinite, pa dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom, mljevenim karanfićem i prstohvatom soli. Kratko mutite samo da se sastojci sjedine. U drugoj posudi pomiješajte sjeckane orahe sa brašnom i promiješajte, pa dodajte u tijesto i lagano sjedinite. Tako orasi neće pasti na dno kolača. Sipajte smjesu u posudu koju ste nauljuili i lijepo rasporedite. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Zatim ga izvadite iz rerne i čačkalicom probušite rupe. Prelijte ga ohlađenim sirupom. Pomiješajte orahe sa šećerom u prahu, karanfilićem i cimetom, pa ukrasite kolač.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- KARIDOPITA
- ORASI