PREPUN UKUSA, SOČAN I NEODOLJIV Napravite brzi kolač od jabuka
Jednostavne stvari često su i najbolje, a takav je slučaj i kad odlučite pripremiti ovaj brzi kolač od jabuka. Nevjerovatno je sočan, a tajna njegove sočnosti je u kiselom vrhnju.
Ne mora svaka poslastica biti komplikovana i zahtjevna za pripremu. Nekad su najbolje stvari one koje su najjednostavnije. A takav je i ovaj brzi kolač od jabuka, prepun ukusa, sočan i neodoljiv.
Još kada vam otkrijemo da je tajna sočnosti ovog biskvita u kiselom vrhnju. Ma niko vam neće biti ravan u kuhinji nakon što svojim gostima poslužite ovaj divan, jednostavan brzi kolač od jabuka.
Brzi kolač od jabuka gotov je za manje od sat vremena, a nakon njegove pripreme neće vam ostati puno prljavog posuđa za pranje. Takođe, možete ga poslužiti već mlakog pa ovaj brzi kolač od jabuka ne treba dugo čekati. A poslužite ga jednostavno uz kafu ili čaj!
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilije
- 250 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- četvrtina kašičice soli
- 250 ml kiselog vrhnja
- 2 šolje narezanih jabuka (1 šolja = 250 ml)
Sastojci za nadjev:
- 150 g smeđeg šećera
- 3 kašike otopljenog maslaca
- 1 kašičica cimeta
- 80 g nasjeckanih oraha
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje.
Pomiješajte sastojke za nadjev.
Najprije izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu i postepeno dodajite jaja, jedno po jedno.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
U smjesu jaja, šećera i maslaca dodajte naizmjenično dio suhih sastojaka pa dio vrhnja. Lagano miksajte dok se sastojci ne sjedine.
Ubacite jabuke narezane na kockice i promiješajte drvenom kašikom.
Prelijte u pripremljenu posudu za pečenje, pospite pripremljenim nadjevom i pecite 35-40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov.
Kolač prije posluživanja možete posuti šećerom u prahu, ali nije nužno, prenosi „Gastro24“.
BONUS VIDEO