BISER INDIJSKE KUHINJE Pileći kari – savršena ideja za ručak
ZA MJEŠAVINU ZAČINA POTREBNO:
1 i 1/2 kašičice mljevenog korijandera
1 kašičice mljevenog kuma
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice sjemena komorača, izgnječenog
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
1/4 kašičice mljevenog senfa
karanfilić
ZA KARI POTREBNO:
2 kašike maslinovog ulja
1 mali luk, sjeckan
4 čehne bijelog luka, izgnječenog
1 kašika svježeg đumbira, oljuštenog i izgnječenog
1 šolja pilećeg bujona
3/4 šolje, paradajza, oljuštenog, očišćenog od sjemena, so i biber po ukusu
700 grama pilećih prsa bez kože, iseckanih na kockice
1 kašičica kukuruznog skroba pomešanog sa 2 kašičice vode (opciono)
1/3 šolje guste pavlake za kuhanje
2 kašičice sjeckanog korijandera
Priprema:
Sve začine pomiješajte u jednu mješavinu začina i ostavite po strani.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi sa neprijanjajućim slojem na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i pržite dok ne porumeni, oko četiri do šest minuta. Dodajte bijeli luk i đumbir, dinstajte još 30 sekundi, pa dodajte mješavinu začina i dinstajte još 30 sekundi. Sipajte pileći buljon i paradajz i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru na srednje nisku temperaturu i potom ostavite još pet minuta.
Smjesu iz tave sipajte u blender i miksajte dok postane glatka kao pire, a potom je vratite u tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte u sos so i biber prema ukusu, i potom ubacite piletinu.
Sačekajte da provri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku temperaturu, pokrijte tavu poklopcem i dinstajte dok se piletina ne skuha. Povremeno miješajte, na oko osam do 12 minuta.
Ako želite da sos bude malo gušći, umiješajte kukuruzni skrob umućen u vodi. Ili, ako želite da razblažite sos, dodajte još malo pilećeg bujona.
Neposredno pred kraj, kada je piletina već gotova, umiješajte pavlaku za kuhanje. Jelo poslužite toplo preko riže i ukrasite ga listovima korijandera.
BONUS VIDEO: