BIJELA PLAZMA TORTA Kraljica svake trpeze – između mekanih kora 3 različita fila
Sastojci:
Za kore:
12 bjelanaca
12 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika griza
Za preliv:
300 ml mlijeka
2 kašike šećera
Za fil I:
12 žumanjaca
700 ml mlijeka
80 g pudinga od vanile
200 g šećera u prahu
250 g putera
Za fil II:
2 dl mlijeka
100 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake
150 g mljevene plazme
Za fil III:
200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
slatka pavlaka ili šlag
bijela čokolada
Priprema:
Za kore: Umutite bjelanaca (4 komada) sa šećerom (4 kašike) u čvrst šne, pa dodajte prosijano brašno (2 kašike) i griz (2 kašike). Lagano umiješajte, pa sipajte u kalup oboložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još dvije kore. U šerpu sipajte mlijeko i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Sve kore izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlijekom.
Prvi fil napravite tako što ćete umutiti žumanjca sa 200 ml mlijeka i pudingom. Sjedinite tako da nema grudvica. Preostalo mlijeko sipajte u šerpu, pa kada provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u neku posudu dobijeni fil, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sa šećerom u prahu, pa dodajte u ohlađeni fil i sjedinite mikserom.
Drugi fil napravite tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte mljevenu plazmu i lagano umiješajte. Za treći fil samo umutite slatku pavlaku. Prvu koru premažite prvim filom, pa drugim filom, a onda na kraju i trećim filom. Zatim stavite drugu koru, pa premažite prvim filom, pa drugim filom i onda trećim filom. Na kraju stavite treću koru i premažite prvim filom. Dekorišite šlagom i bijelom čokoladom i uživajte!
BONUS VIDEO: