BEZ NJE BOŽIĆNA TRPEZA NIJE KOMPLETNA Cicvara je više od običnog jela, to je božićna čast
Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je božićni običaj „gledanja u cicvaru“.
Napravi se cicvara koja pliva u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, prije nego što dođe položajnik. Prije nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.
Kako se pravi cicvara?
Probajte stari hercegovački recept za ovo tradicionalno jelo…
Sastojci:
100 g starijeg kajmaka
150 ml vode
3 kašike brašna (kombinacija belog i kukuruznog brašna)
Priprema:
U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provre i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno miješanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem (kružno i u jednom smijeru) dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno miješanje kuvati otprilike 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti..
BONUS VIDEO: