ZA 1. MAJ RIJETKI ĆE „OMRSITI BRKE“ Cijene ubile čar praznika, meso nikada skuplje (FOTO)
Prvomajska groznica gotovo se i ne osjeti u RS. Ushićenje oko proslave godinama je suzbijala skupoća i besparica, a čini se da je ove kriza dosegla vrhunac.
U marketima koje smo obišli da se primijetiti da su trgovci već spremni. Raznovrsna je ponuda mesnih delicija.
Pored toga, kao da se svi takmiče ko će dati bolji prijedlog za salatu koja savršeno ide uz roštilj, a oni koji nemaju roštilj i to mogu da nabave očas posla, a za tu „zabavu“ moraju da izdvoje od 55 do 100 KM.
Trgovci su izložili i ugalj, bez kojeg se roštilj ne može zamisliti, kao i potpalu i kocke za potpalu. Ugalj košta oko 6 KM, dok je potpala 5 KM. Kocke za potpalu koštaju 1,3 KM.
Za Praznik rada pripremili su se i pekari, a široka je lepeza ovih proizvoda koja je izložena na rafama marketa u Banjaluci. Po običaju, najviše se kupuju lepinje, a komad košta 0,70 KM.
Ovo je samo dio raznovrsne prvomajske ponude, a mnogi marketi već su najavili i akcije za vikend.
Nedostaje samo jedno – kupci
Ko će „omrsiti brkove“ na kraju, pitanje je, jer ako uporedimo cijene u odnosu na prošle godine, da se zaključiti da bi prvomajska trpeza ove godine mogla da bude skuplja i do stotinu maraka.
U marketima kažu da se sa kupovinom još nije počelo, ali puno je kupaca koji se raspituju kakve cijene će biti uoči praznika, te da li je najavljeno ikakvo sniženje.
Građani koji pamte bolja vremena, kada se 1. maj slavio kako i dolikuje, kažu da je svaka godina gora.
– Taman kad pomislimo da gore ne može, iznenadimo se. Poražavajuće je da upravo radnici za Praznik rada ne mogu da priušte pristojnu trpezu. Sve je poskupjelo do te mjere da je nemoguće sastaviti kraj sa krajem i bez bilo kakve proslave- kaže jedna Banjalučanka.
Kako dodaje, držaće se tradicije i „raspaliti“ roštilj, mada će se kupovina za taj dan itekako osjetiti u kućnom budžetu.
– Navikli smo da roštiljamo taj dan. Okupi se porodica i par prijatelja. Ne idemo nikuda, roštilj pravimo u našem dvorištu. Svi se na silu radujemo druženju, mada smo svjesni da će nas to koštati oko 300 KM – priča ona.
Cijene „zapaprile“ meso
Prosječna cijena ćevapa i pljeskavica je 16,5 KM. Roštiljska kobasica je nešto povoljnija i košta 14,9 KM. Cijene svinjetine kreću se od 11.9 KM, do 15,9 KM koliko košta svinjski file.
Za cijelo pile treba izdvojiti od 6 do 7,5 KM pilogramu. Pileći file je oko 15 KM, a krilca rekordnih 7 KM, koliko košta i batak sa karabatakom.
Ko voli junetinu moraće da izdvoji čak 20 KM.
Od gotovih proizvoda izdvajamo pakovanje kobasica koje se može naći i po cijeni od 3.5 KM, a nešto kvalitetnije i poznatijih brendova idu i do 10 KM.
Sve manje je onih koji se sjećaju kako se za 1. maj „okretalo“ prase ili jagnje. Cijene su ove godine dostigle rekord. Za prase oko 20 kolograma potrebno je izdvojiti oko 250 maraka, pa čak i više, dok rolovano košta i do 350 KM.
Cijena jagnjadi od 25 -30 kg je oko 9 KM.
Slatko na gorku trpezu
Iskusne domaćice kažu da ne mogu da zamisle praznik bez kolača, a za solidnu tortu potrebno je izdvojiti i do 50 maraka. S obzirom na to da su poskupjeli i alkohol i sokovi, minimalno 100 KM treba planirati za ovu stavku.
– Gajba piva je došla do 19 KM. O čemu dalje pričati. Još kiša da pokvari sve i super – kaže muški dio populacije.
Ukoliko planirate da 1. maj proslavite na nekom od izletišta, računajte i gorivo.
– Kud god da okrenem treba mi bar 30 KM goriva – govori jedna Banjalučanka i sa sjetom dodaje kako se nekada točilo 10 KM i vozilo bez brige.
Kada se podvuče crta, veći dio plate treba izdvojiti za proslavu Praznika rada. Ostatak mjeseca većina će provesti udarnički, kako bi skrenuli misli sa preživljavanja.
KATANAC NA MESNICU! „Ljudi kupuju za 2 KM, stid me pitati zašto“
BONUS VIDEO: