On se vratio iz austrijskog Graca s namjernom da pokrene biznis u svom gradu, odnosno u Kamenicama.

– Skoro 30 godina živio sam u inostranstvu. Htio sam da pokrenem biznis u svom rodnom gradu, gdje su moje uspomene ostale. Jednostavno, želio sam da oživim svoj životni san i to na svojoj djedovini. Od toga biznisa htio sam da svi imaju koristi, a usto da bude nešto neobično i što će biti naš zaštitni znak u budućnosti. Želja mi je bila da to bude nešto što i nema baš kod nas, i odlučio sam se na ova škotska visinska goveda. Moja farma funkcioniše na sistemu krava-tele – priča Ranisović za Jajce Online.

Opština Jajce u želji da podrži svaku dobru ideju za pokretanje biznisa i nova zapošljavanja, podržala je i ovu inicijativu, posebno što se radi o našem sugrađaninu iz dijaspore koji želi investirati u Jajce.

– Opština Jajce mi je ustupila jedan izdvojeni objekat i prateće zemljište u okviru kasarne Kamenice za pokretanje moga biznisa. Ovim putem želim se zahvaliti opštinskom načelniku Edinu Hozanu na susretljivosti i podršci koju mi pruža. Posebno bih istakao, da mi je pomogao u poboljšanju infrastrukture, konkretno u slučaju lokalnih puteva. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme i dobiti asfalt, kanalizaciju kao i priključak na gradski vodovod jer imamo strašne probleme u sušnom periodu, a od svega toga zavisi i proširenje moje farme – ističe Ranisović.

Osim što u Kamencima posjeduje oko 100 dunuma vlastite zemlje, Risanović je neke parcele iznajmio od komšija. Po nekoj slobodnoj procijeni u farmu je uložio više od 300.000 KM.

– Trenutno posjedujem 40 goveda koja svakodnevno gravitiraju na 300 i više dunuma zemlje. Sve parcele su ograđene, a potrošio sam skoro 13,5 kilometara ograde. Dosta vremena smo izgubili u čišćenju zapuštenih površina, ali uspjeli smo sve to srediti u godini dana – ističe Ranisović.