Izbacivanje bijelog hljeba dovodi do gubitka kilograma, a razlog za to je bolji nego što ste mislili
Hljeb je mnogim ljudima omiljena namirnica i teško mogu da zamisle obroke bez njega, no poznato je da utiče na kilažu.
Često se može čuti da osobe koje odluče da smršaju, najprije izbace hljeb iz ishrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma.
Evo šta se zapravo događa kada hleb izbacimo iz jelovnika, piše Story.hr, a prenosi Zadovoljna.
Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje odraziće se na tijelo, te će dovesti do gubitka kilograma. Ipak, nije reč o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.
Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utiče na kilograme budući da je prepun hidrata.
To ne znači da u potpunosti treba da izbacite hljeb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.
Porast energije i bolja probava
Bijeli hljeb za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu ishranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.
Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez poteškoća, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se javlja osjećaj malaksalosti i umora.
I nutricionistkinja Kejsi Barns ističe da je važno unositi ugljene hidrate u tijelo u umerenim količinama i to je stvar koju ne smijete da zaboravite.
„Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas“, ističe Kejsi.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- hljeb