U OVIM ZEMLJAMA JE HRANA NAJODVRATNIJA Turisti otkrili gdje ne treba jesti, bez obzira koliko jelo izgledalo privlačno
Finska
„Finska hrana jedna je od najdosadnijih i najmanje kreativnih, ali je zdrava. Tokom Olimpijskih igara 1952. sprovedeno je istraživanje među sportistima, oni su smatrali da je finska kuhinja najgora“, kaže Sriharša Kučimanči iz Indije.
Holandija
Edvin van Davenhorst iz Holandije dodaje: „Budući da sam Holanđanin, znam šta je bezukusna hrana kojoj fali kreativnosti. Naša jela najbolje je opisati kao hranjiva i jednostavna za pripremu. Jedan od primera je stamppot, povrće s krompirom kuvano u istoj šerpi, zatim pasirano i posluženo sa komadom mesa i umakom.
Nikaragva
„U Nikaragvi vegetarijanci jedu pirinač i pasulj s prženim bananama. Volim tu kombinaciju i jela sam je na Kostarici, ali u Nikaragvi je to jelo gotovo uvijek hladno, suvo i bez začina. I ananas me je razočarao. Uvijek je nezreo i kiseo, dok je na Kostarici nezamislivo sočan“, tvrdi Nemica Ameli Landfiš.
Mongolija
„Moj glas za najgoru kuhinju ide Mongoliji. Nema povrća, nema začina – samo meso i tjestenina. Kazahstanska kuhinja je slična, ali kako zemlja vrvi drugim nacionalnostima, možete fino da se najedete korejskih, gruzijskih, ruskih ili kineskih jela“, kaže Stiven Hermans, koji živi u Kazahstanu.
Jamajka
„Jamajka ima totalno bezličnu hranu – sve je bezokusno osim pečene piletine. Za doručak se jedu kuvane banane, kuvani krompir, kuvana jaja i još kuvanog. Za ručak je pirinač s graškom. Ne znam kako im to polazi za rukom?!“ čudi se Brajan Kolins iz Sjedinjenih Država.
Engleska
Jef Pelarin iz Kanade kaže da se Englezi trude da se oslobode loše reputacije, ali još uvijek služe te grozne sendvičime sa jajima.
„Najtužnije iskustvo mi je bilo kada smo pitali mještane za najbolje mjesto s ribom u Londonu. Nakon pola sata traženja dobili smo lijepe komade svježe ribe… bez ikakvog ukusa“, kaže.
Nepal
„Izvan turističkih restorana u Katmanduu, hrana u Nepalu dosta je loša. Na temelju mog (skromnog) iskustva kao turiste, čini se da Nepalci žive manje-više od dve stvari: od testenine i dal bhata. Testenina je okej, a dal bhat je sličan indijskom pirinču sa sočivom, samo što je vodenastiji, a začini su manje zanimljivi“, objašnjava Anika Šauer iz Sjedinjenih Država.
Kenija
„Kenijska je kuhinja ukusna, ali brzo dosadi. Na svakom koraku je bezukusna kasava, što je očekivano jer služi kao jeftin izvor kalorija. Osim toga, sve živo se kuva, i to dugo – dok ne izađe poslednja kap života iz povrća i drugih namirnica“, dodaje Ben Senthaus iz Velike Britanije.